Stránky

Luxusní bydlení na dosah

Jsem konzumní typ. Miluju jakoukoliv nabídku produktů a speciálně těch, které si nemůžu dovolit. Dneska jsem tak například brouzdala po webech realitek zaměřených na luxusní bydlení a kochala se byty v rozmezí od šesti do neomezeného počtu milionů korun s cílem najít snové interiéry.

Zjistila jsem, že: 

  • Navzdory velkorysým prostorám může luxusní, ale neefektivně a nevkusně zařízený byt působit fádně nebo dokonce lacině. 
  • Nenašla jsem interiér, který by mě ani v případě tak velké investice dokonale uspokojil.
  • Že skutečně hezky zařízené jsou spíš drahé podnájmy, tak příště :)

Inspirace jsem ovšem načerpala dost a ráda se o ni podělím:

Pražská Letná
První ukázkou z nabídky pražských luxusních bytů na prodej je 4+kk v Havanské ulici v pražském Bubenči za téměř 18 miliónů korun (zdroj foto: www.svoboda-williams.com)
Pohled z venku
V mezonetu o rozloze přes 180 metrů čtverečních mě zaujala praktická knihovna pod schodištěm.
A také prostorná kuchyň s ostrůvkem ... no vlastně uplně nejvíc ten bílý dřez :)
No a nakonec 40-ti metrová terasa ... hmm:)





Luxus smíchovské chaty 

Ach ten prostor ... vzdušný, světlý a velkorysý - úplná nádhera! Nicméně mám stejně pocit, že potenciál smíchovského bytu za 8,5 milionů korun je nevyužit a interiér by se dal zařídit mnohem lépe, co myslíte? (zdroj foto feelhome.cz)

 Pohoda u krbu v centru Prahy:) Opět se mi líbí knihovna, vizuálně i prakticky.
Židle Panton od Vitry a pracovní stůl super, zbytek bída




Karlínský mezonet

A na závěr něco dostupnějšího - Karlín, 3+kk, 88 metrů čtverečních za zhruba 6 miliónů korun: (zdroj foto: feelhome.cz)


Krb, dvě patra a dětská židlička: vždycky těm mrňatům závidím, že se uměly narodit:)

Designový sněhulák v ledničce

Půlky citrónu, stroužky česneku a rozčtvrcená cibule se z talířků a misek překrytých průhlednou fólií přestěhovaly do úhledných kulatých domečků. Stále bydlí v ledničce, ale mají styl a šetří místo. Tescoma rozšířila řadu Presto o soupravu tří dóziček pro uskladnění drobnějších surovin. Ty se dají skládat na sebe i do sebe, tak jak je zrovna potřeba. Když se na ně dívám, napadá mě deset dalších náplní, které nemusí souviset jen s jídlem. Korálky, gumičky, mince, dětské zoubky?:)

tescoma.cz

SMILEY at me!

Toužím po ní už několik let. Jenže se mi zdá pořád moc drahá (asi 2500 Kč) a do bytu s dětmi moc skleněná a moc těžká. Na druhou stranu je ale miska SMILEY od EVA SOLO opravdu krásná a díky "dvěma miskám v jedné" také praktická. Tak možná až děti vyrostou ...
Praktická kráska, www.evasolo.com

Průzračná varianta mě láká nejvíc, www.mhome.cz

Chait Noir

Hry vůbec nehraju, ale na tuhle jsem narazila při hledání mého oblíbeného motivu "chait noir" a zalíbil se mi ten design, ha ha. A teď ji hraju, když potřebuju rychlý relax:)

Enjoy!

http://www.gamedesign.jp/flash/chatnoir/chatnoir.html


Matematika základ designu

Miluju design inspirovaný vědou nebo uměním. Originální stolek Mobius odráží obdiv ke geometrii, konkrétně k Mobiově křivce. Atyoický tvar je zajímavý tím, že je tvořen jednou stranu, ve které splývá rub a líc. Autorem návrhu z roku 2010 je mužské designérské duo LucidiPevere, které Mobius navrhli pro italskou společnost Kristalia. Nejvíc se mi líbí bílá verze (tvar je vytvořen z ohýbaného plechu s lakovanou úpravou v černé nebo bílé barvě) s čirým sklem, které je v nabídce také v kouřové variantě.

Stolek Mobius, www.bonluxat.com

Když kopírovat design, tak kvalitně!

Nikdo vás pak nebude hanit, ale naopak oslavovat do nebes. Základem je inspirace na nějakém místním tržišti, na které narazíte při prázdinovém výletu. Stačí si vyhlédnout povedený kousek talentovaného prodejce, doladit materiál a pak novinku, inspirovanou originálním návrhem, prezentovat jako designový skvost.

Stačí to? Bohužel ne. Ještě je potřeba být nějakou dobu slavným designérem a vytvořit nemálo ikonických kousků. Pak teprve může být reprodukce úspěšná. Tak jako v případě slavného designérského páru Charlese a Ray Eamsových.

Talentovaná dvojka si z jednoho výletu do Apalačských hor na východě Spojených států přivezla dřevěnou sošku černého ptáka. Tuhle ikonku jsem nesčetněkrát zahlédla všude, kde bylo důležité zaujmout: obálky časopisů, designové stylizace, filmové interiéry i propagační fotky jiných výrobků, kterým ptáček dodával patřičný styl.

Časopisy ví, že Eames Bird na titulu vždycky zaujme.
Vpravo nad krbem umístili Eames Bird interiéroví stylisté populárního seriálu How I met your mother.
Slavný ptáček pomáhá při propagace postele, Cult design

Měla jsem zato, že elegantní černá soška je dílem slavné dvojice a věřím, že jsem nebyla sama. Omyl! Půvabného ptáčka vyrobil z olšového dřeva v roce 1910 Charles Pedrew, který se právě v Apalačských horách, potom co synům předal firmu na opravu pušek, začal věnovat sochání ptáků různých druhů i velikostí. Eamsovi po návratu z výletu umístili ptáčka do svého obýváku ve slavném Eames House, kde se do roku 1950 těšil klidu a pohodě. Přesně v polovině minulého století ale nastal zvrat.

Tehdy byl totiž veřejnosti představen plakát s novou kolekcí drátěných židlí Wire Chairs, kterým v nohách postával půvabný černý ptáček. Soška se stala ikonou, kterou Eamsovi často používali při dekoraci fotek svých designových realizací. A teď k té slavné reprodukci - uskutečnila ji, jak jinak, dvorní firma slavné dvojky Vitra, která jen lehce upravila materiál a rozměry. Výsledkem je černě lakovaná soška ptáka z borovicého dřeva a nožkami z oceli o rozměrech 27,5 x 8,9 x 27,8 centimetrů, kterého Vitra vyrábí od roku 2007. Takhle nový je to hit.)

Při leckterém vizuálním setkání se slavným ptáčkem mě napadlo, že si ho pořídím domů. Jenže ... postrádám k němu osobní vztah, jakým ho poctili Eamsovi. Těm se na dovolené zalíbil a 50 let jim po právu střežil obývací pokoj. Já bych si ho ale koupila, přiznávám, především z důvodu stylové pověsti, a upřímně, když ho detailně zkoumám, spíš mě trochu děsí ... propichuje mě očima a má příliš ostrý zobák. A navíc už jeden interiérový talisman mám! Elegatnní černou kočku od Jaroslava Ježka (podle originálního návrhu:)), do které jsem se zamilovala na pražské výstavě Bruselký sen www.expo58.info.

Propagační plagát na Wire Chairs z roku 1950, www.artinfo.com


Bílá varianty kočky z roku 1959, svou černou nafotím a dodám.)
Update 2015:)

Ovocná kukla

Hliněná miska Cocoon (angl. = kukla, kryt) atraktivně oblých tvarů zavěšená ke stropu, ve které se houpe ovoce i pěstují bylinky. Věřili byste, že tenhle geniální nápad, jehož autorem je švédský designér Mans Salomonsennechce žádný výrobce zrealizovat?

S pocitem, že ve Švédsku neví, co mají, jsem oslovila české porcelánky a dostalo se mi zamítavé odpovědi, že nápad je to skvělý, ale výroba náročná  - vzhledem k tvaru je prý velká pravděpodobnost popraskání, a proto se do toho výrobcům nechce. No jo no, tak třeba si Cocoonu všimne nějaký movitý fanda designových nápadů, který si vezme na triko potenciální riziko.

www.salomonsen.se

Rozvalte se jako Pasha




Dovnitř i ven, moderně i klasicky. Křesílko Pasha od italské značky Pedrali je ukázkou skvostné práce s kontrasty. Bílé, černé nebo průhledné provedení vyzývá k barevným experimentům.

www.modernfurnitureidea.com

Scandinavia meets Japan


Takhle charakterizovala současné designové trendy moje oblíbená bloggerka a interiérová stylistka Emma Fexeus, jejíž švédské oko dokonale zachycuje to nejlepší ze skandinávského stylu.


Jak vypadá setkání severního a východního minimalismus v praxi? Jako elegantně oblečená kráska s něžným výrazem v očích... Realita zahalená do snů...Nebo méně poeticky?

Emmino pragmatické shrnutí:

Barvy: bílá, šedá, krémová a tmavé pastely
Materiál: dřevo, papír, průhledný plast a barevné sklo
Styl: vzdušný a jednoduchý s důrazem na atypické detaily

A designová praxe:

Interiér bytu v New Yorku, paraván skrývá útulné lůžko, www.thebrooklynhomecompany.com
Krabička na cenné drobnosti Vitriini od finské značky Iittala

Pozvaní hosté do brooklynského apartmánu vylezou po žebříku do útulného "doupátka", www.thebrooklynhomecompany.com